Läser lite på nätet om "köttklister", trombin eller Fribrimex som det också kallas.
Det som är lite spännande är att folk verkar så upprörda. Förvånade är kanske ett bättre ord.
Men jag förstår inte riktigt varför de är förvånade.
Det är en ganska enkel ekvation, människor behöver äta, därför behöver de köpa maten, de vill inte lägga så mycket pengar på mat, därför vill de ha billig mat, billig mat kräver att man drar ner på annat som kvalité, alltså billig mat = sämre kvalité.
Inte minst inom köttindustrin är detta tydligt.
Den genomsnittlige köttätaren idag verkar tro att köttet som ligger på talriken kommer från en glad gris eller en glad ko. En ko som fått gå i en hage ute på en solig äng, eller en gris som fått böka runt i härlig lera omgiven av andra glada grisar. Som taget direkt ur en Astrid Lindgren saga.
Men soliga hagar kostar betydligt mer pengar än vad fabriksliknande anstalter med tätt packade djur gör.
Så när fläskfilén kostar 49.90kr kg eller ens 69.90 kr kg så är det ganska lätt att räkna ut att det inte täcker kostnaden för en glad gris i en solig hage. Då är det mycket troligare att den filén kommer från en fabrik med väldigt många lessna grisar istället.
Så tillbaka till köttklistret.
Som konsument är det tyvärr så att vi oftast får vad vi betalar för. Det går inte att lura systemet, det är som i Vegas, casinot vinner alltid.
Industrin kommer alltid att försöka öka sin vinstmarginal genom att pressa ner produktionskostnaden. Och då är köttklister bara en del av det.
De som betalar för den billiga maten är i slutändan djuren i fabrikerna. Så länge vi som konsumenter inte ser det så kommer det att fortsätta och om ett par år är köttklister inget märkvärdigt längre.
9 years ago
No comments:
Post a Comment